Zlato, stříbro a německé marky

13. 05. 2010 6:13:14
Toto není poplašná zpráva! Jedná se pouze o set informací z internetu. Zájemci nechť si vše sami důkladně ověří, zváží jejich důvěryhodnost, účel za kterým byly publikovány a uváží prosím vícero možných variant jejich významu. Souhra náhod, spekulace, run, měna?

Již před pár měsíci se ke mě dostaly podivné fámy o možném zpětném přechodu Německa z eura na marku. Například tento článek jsem četl již relativně dlouho před jeho vydáním. A z důvodů možného konfliktu zájmů původního zdroje informací (obchodník se zlatem) jsem jej nedoporučoval vůbec vydávat. Paniky neplodí nic dobrého. Jakkoli informace jsou to jistě zajímavé a najde se jistě spousta těch, co z toho či onoho důvodů má sklon takovým informacím bez důkladného ověření uvěřit - ať už proto, že mají rádi záhady a konspirační teorie, nebo třeba nemají rádi EU a eurozónu, a tak si prostě naivně přejí, aby se zhroutily, nevědíc, že s tím by mohly jít do kopru i jejich pochybné existence. Nejsem sice vůbec přítel eurobyrokracie, vlastně jsem to byl i já, kdo osobně přesvědčil jistého K. , protože je to Kafkárna, a další politiky, aby šli tvrdě proti Lisabonské smlouvě, ale přecejen co je moc toho je příliš...

Na osudu.cz se ale článek perfektně hodil.

V poslední době ale jakoby se s podobnými články roztrhl pytel. Včera kdosi na známém konspiračním fóru GLP publikoval informaci, že prý viděl natisknuté nové německé markové bankovky a že prý dnes (tedy včera) zveřejní jejich fotky, samozřejmě nic nezveřejnil, a že prý Anděla Mrkalová bude v pátek hovořit k německému lidu. Objevily se tam v průběhu dne i informace typu, že prý u českých hranic se seřazují tanky "typu Leopard", byly viděny kluba ostnatého drátu apod. To není na internetu nic nenormálního a osobně jsem se při pročítáni dost pobavil, co všechno internacionalizovaní i-panikáři dokážou vyplodit. Nicméně zarážející je skutečně čtenost onoho jediného vlákna - 130 000+ návštěvníků a 40 stránek příspěvků za jediný den. Později vlákno pro jistotu zmizelo z hlavní stránky.

Jaké bylo pak moje překvapení, když jsem následně vlezl na stránku goldprice.org, která kótuje cenu zlata a stříbra, a nalezl tam, že skutečně začala kótovat zlato v DEM. Podle některých zpráv možná už před týdnem. (později jsem byl upozorněn, že to je chyba, a že se tak stalo už v dubnu, pak jsem také zjistil, že již v březnu americká burza bůhvíproč kótovala francouzský frank.)


Kroutil jsem hlavou. A pak se pro zajímavost podíval na graf euro/zlato:


Zde musím odcitovat obligátní Wikipédii:

On 31 December 1998, the European Central Bank (ECB) fixed the irrevocable exchange rate, effective 1 January 1999, for German mark to euros as DM 1.95583 = €1.

Tedy: 31. prosince zafixovala Evropská centrální banka (ECB) neodvolatelný kurs, platný od ledna 1999 pro Německou marku k euru na 1.95583 DM za euro.

Jinže pohlédneme-li na ony grafy, 1663.91 děleno 980.05 rovná se 1,69778 - nikoli nijak 1,95583

A v průběhu sledování trhu se to ještě různě relativně výrazně měnilo. Rovněž tedy trendy (tedy průběh křivek) je zcela jiný. Podobné věci v ještě výrazně růžovějším pro jedny a černějším pro jiné lze vidět i pro stříbro. Posoudit můžete sami - odkaz.

Kdo by měl zájem kótovat drahé kovy v už/ještě neexistující měně? Psychologická operace? Nebo realita.

EUR/DEM fix? Nebo fixování DEM na zlato. Nebo vyfixlovat kamióny téhož?

Na Wikipédii rovněž stojí:

The earliest date was in Germany where the mark officially ceased to be legal tender on 31 December 2001, though the exchange period lasted for two months more. Even after the old currencies ceased to be legal tender, they continued to be accepted by national central banks for periods ranging from several years to forever (the latter in Austria, Germany, Ireland, and Spain).

Tedy: Nejdříve marka oficiálně přestala být zákonným platidlem v Německu 31. prosince 2001, ačkoli perioda pro výměnu národními centrálními bankami se pohybovala od několika měsíců až po navždy (Rakousko, Německo, Irsko a Španělsko).

Na kótování drahých kovů v DEM se evidentně chystá i jeden z dominantních obchodníků s drahými kovy Kitco.


viz. odkaz

Poslal jsem grafy jednomu odborníkovi z ČNB, který si nepřeje být jmenován. Po zajímavé diskusi, která zahrnovala podivování se nad některými zajímavými detaily oněch grafů a internetových odkazů, tak i aspekty možné nelegálnosti českého členství v EU, jakož historie centrálního a supercentrálního bankovnictví od velké krize 1929 včetně otázky po dosud nepříliš vyjasněném osudu tun českého zlata pod knutou fašistů, komunistů atd. jsme dospěli lapidárně řečeno k závěru, že některý z nejbližších víkendů možná skutečně může být zajímavější než hurikán Katrina.

13. je čtvrtek. Jestli jsem nebyl dostatečně srozumitelný, omlouvám se, mám jenom jednu hlavu a krk.

Na závěr tedy Švejkovské: To chce klid.

P.S.: Uvažovali jste někdy nad korunou jako symbolem z boží vůle království?

DOPLNĚNÍ: Pozorní čtenáři si všimli několika zásadních věcí.

1. Graf pro DEM/zlato je z 12.4. 2010 a ne z 12.5. 2010 - dosud to tam je ale k vidění viz: odkaz

Toho jsem si upřímně řečeno vůbec nevšiml, že se jedná o duben 2010, ne květen 2010. Obojí bylo 12. :) Čímžto se čtenářům omlouvám, nebyl v tom žádný záměr a beru zpět onu úvahu s poměrem DEM/EUR, protože tímto pozbývá smyslu. Otázkou nicméně zůstává pořád, proč tam je zlato 9-12. 4. 2010 vůbec kótováno v DEM, když ta měna neexistuje. Pokud se podíváme na dlouhodobější grafy, pak všechny končí 2002. Kdo nás tu vodí za nos?

2. Všiml jsem si pak, že stejně jsou tam kótovány i francouzský frank a italská lira. A vzájemně mají identický trend a to i s DEM. Tj. je tam fixní kurz mezi všemi třemi měnami a kurz k euru zhruba odpovídá přepočítávacímu koeficientu DEM/EUR 1.95 DM za euro.

Autor: Jan Zeman | čtvrtek 13.5.2010 6:13 | karma článku: 26.36 | přečteno: 6346x

Další články blogera

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma článku: 44.04 | Přečteno: 42787 | Diskuse

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma článku: 44.06 | Přečteno: 8379 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 495 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4233

Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...