Krym z pohledu nerusofila

21. 03. 2014 23:00:00
co se stalo: provokatéři zneužili oprávněné nespokojenosti lidí se zkorumpovanou vládou, destabilizovali Ukrajinu, a tak historicky a demograficky drtivě ruská oblast využila práva sebeurčení a přešla ke stabilnějšímu ruskému sousedovi. Nevidím žádný racionální důvod, proč by z takové lapálie měla být třetí světová.

Rovněž nevidím důvod, proč by to mělo být přirovnáváno k Anšlusu Rakouska, či dokonce naší okupaci v r. 1968, jak to učinil náš ministr kultury na půdě poslanecké sněmovny a sám tak o sobě ukázal, že žije spíše na západní propagandě, než v realitě.

Pro určité kruhy na západě je to samozřejmě drtivá porážka. Jenže tato porážka není primárně vojenská, ale spíše politicko-morální. Ukázalo se totiž, že model tzv. "barevné revoluce" selhal na Ukrajině už podruhé a tentokrát dostal barvu krve.

Evropa stojí na důležitém rozcestí. Buď si přizná, že sborná vede 2:0, protože prostě hrála lépe a racionálněji, nebo může dále pokračovat v eskalaci již tak dost nepříjemné situace a v důsledku možná způsobit, že i daší nejméně dvě oblasti na východě Ukrajiny, Doněck a Luhansk, kde převažuje ruskojazyčné obyvatelstvo, budou Krym následovat.

V případě další eskalace by tomu zřejmě nezabránily ani mezinárodní sankce proti Rusku, které, jak se zdá, míří zatím především do finanční oblasti a mohly by se tak stát i dvojsečnou zbraní, která by jen urychlila odklon od západních měn jako světových rezervních měn, a nezabránila by tomu ani žádná vojenská operace, která by na východě ostatně měla ještě mizivější naději na úspěch, než v případě Krymu.

Co Evropa nyní potřebuje je politika schopného uznat jasnou porážku západní politiky směrem k Ukrajině a Rusku, odvážného politika schopného uvědomit si a jasně formulovat chyby, které k této porážce vedly, zklidnit účelově nacionalistické hormony, uznat ji jako realitu, do níž víceméně nutně vyústily, prosadit klid zbraní a uzavření politického příměří.

V strategickém zájmu obou velmocí, jak Ruska tak EU, je totiž spíše vzájemné sbližování, neboť jsou na sobě jednak vzájemně vitálně hospodářsky závislé a také stále hluboce kulturně spřízněné, spojené společným základem křesťanské morálky, z níž obě tyto civilizace nepochybně vycházejí.

Zdá se mi naprosto logické, že Krym této neklidné situace z vlastní vůle vyjádřené v referendu využil a přešel zpátky pod křídla Ruska, které ho bezodkladně přijalo a je nepochybě schopno zajistit jeho bezpečnost a respektovat práva menšin podstatně lépe než současná ukrajinská vláda.

Při pohledu na jeho demografii je výsledek onoho referenda více než důvěryhodný pro každého, kdo si zachovává základní soudnost a nestrannost. Možná jen nechtěl už zastávat roli žolíka v krvavé hře pouličních gangů radikálů, do které velmocenské zájmové sféry bude Ukrajina spadat a samozřejmě chtěl na nepřehledné situaci vydělat. Navíc je to vlastně jen návrat do přirozeného stavu, který byl zvrácen arbitrárním zásahem sociálního inženýrství v sovětských dobách. Stalo by se tak nejspíše dříve či později tak jako tak.

A ostatně můžeme oprávněně argumetovat, že vlastně celá EU vznikla podobným způsobem, jakým se nyní Krym připojil k Ruské federaci. Jen ona účast a výsledek referenda byl jen ještě přesvědčivější a pro jeho obyvatelstvo je samozřejmě velmi dobře, že se tak stalo takto poklidnou cestou.

Rusko svůj velmi dobrý tah už udělalo, nyní je na řadě druhá strana. A osobně si myslím, že odvážný politik světového formátu, který by na západě konečně přišel s uznáním této reality a postavil se proti oněm nyní spíše už směšným a nevěrohodným výpadům, by jistě nejen prokázal talent, střízlivost a prozíravost skutečného státníka v této hře možného, ale zajistil by tak především respekt své zemi - neboť postavit se kolektivní hlouposti vyvolávající konflikty, které pak není schopna zvládnout, vyjádřit přání být Rusku partnerem v hledání skutečně mírového řešení situace, kterou samo evidentně nezavinilo a výhodného pro všechny strany a potvrdit tak suverenitu rozumu nad harašením zbraněmi z obou stran a dalšími nepříliš věrohodnými hrozbami zaznívajícími nyní ze západu na ruskou adresu je patrně vpravdě jedinou cestou, jak další nebezpečné eskalaci zabránit.

Jak mí přátelé vědí, nejsem ani rusofil ani eurofil, jsem český vlastenec. Může tím státníkem být Miloš Zeman?

Autor: Jan Zeman | pátek 21.3.2014 23:00 | karma článku: 44.29 | přečteno: 8747x

Další články blogera

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma článku: 44.04 | Přečteno: 42787 | Diskuse

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma článku: 44.06 | Přečteno: 8379 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 91 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 504 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4233

Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...