Squat: Jiná perspektiva svobody ?

14. 11. 2008 18:00:00
Žít v cizině, co si pod tím asi tak normální čech představí? A žít na squatu - co si asi pod tím normální člověk představí. A co teprve žít na squatu v cizině...

ilustraení foto:Joan Pedro

Co to je squat? Jsou určitě lidé, kteří to slovo ani neznají. Pro nezasvěcené: squat je dům, ve kterém se neplatí nájem a kam se prostě nastěhujete a bydlíte - dokud vás zase nevystěhuje policie. Jo, to jsou ti divní potetovaní lidi s dredy a barevnými vlasy, co se nabouirávají do baráků. Živly. Ano, to slovo odvozené od slova život to vlastně vystihuje. Squat je styl života. Styl natolik vzdálený životu takzvaného normálního člověka, že to možná nanejvýš vidí jako život v jakési neznámé vzdálené zemi plné špinavých slumů. Možná ani to si nepředstaví.

Spousta lidí teď jezdí na dovolené do ciziny - jako turisté. Ale má turista vůbec šanci poznat život v nějaké cizí zemi, kde je týden, čtrnáct dní, nikoho tam nezná? Barcelonu si většina lidí, pokud vůbec, představí jako ten podivný kostel s mnoha věžemi od Gaudího, snad i nějakou tu jeho slavnou vilu. Ti co tam byli snad ještě dlouhou pláž, malebnou plážovou čtvrť Barcelonetu a možná Tibidabou, které je vidět odevšaď.

Byl jsem několikrát v Barceloně, než jsem zjistil, že je i jiná Barcelona. Možná i úplně jiný svět. Svět kolem kterého chodíte a vůbec nevíte, že existuje. Svět, do kterého se prochází probouranou dírou ve zdi, nebo nenápadným dveřmi na kterých je ocelové klepátko v podobě malé ručičky. Svět zahrádek, teras, pobíhajících psů, květináčů s konopím, punkových pokojíků s obdivuhodnými sprejovými freskami a především neobyčejných lidí. Jak ho někomu kdo to neviděl a nezažil vysvětlit? Jde to vůbec?

Barcelonské squaty, to je "dolce vita", že si to našinec těžko vůbec představí. Svobodný styl života, až někdy spíš trochu divoký - to by bylo možná lepší slovo. Je tam moře, že se k němu dá dojít pěšky, teplo, jídlo pochází vesměs z toho, co už je prošlé v supermarketu, nebo se potřebují uvolnit regály od ležáků, nebo si prostě nasbíráte zeleninu po trhu a přilehlých popelnicích. Nikdo si s tím neláme hlavu. Říká se tomu recyklace. Většina squaterů jsou vegetariáni. Tam, co jsem letos spoluzaložil jeden nový squat (6 pokojů+3 obýváky, 3 kuchyně, 3 koupelny, 2 velké terasy), tak tam nám hned pekař v přízemí nosil každý den desetikilovou bednu luxusního andaluzského pečiva, co neprodal a stejně by vyhodil, že jsme to ani nestačili jíst a rozdávali do ostatích squatů (a nechal nás připojit se i na jeho vodu, protože ví, že dům, který koupili nějací spekulanti, chtějí zbourat, jeho z krámu vyhodit a postavit tam novostavbu - a přítomnost sqaterů zajistí, že se tento proces podstatně zbrzdí, neboť zákony jsou nastaveny tak, že squatery musí vyhodit soud - až pak obvykle přijde policie - a ta se s tím jak známo nemaže). Mezi nimi existuje sociální síť, takže každý den někde vaří jídlo za drobný příspěvek (co by taky jiného dělali s tou horou jídla, co jim dají v krámech, co naleznou po trzích a po popelnicích supermarketů), mají tancovačku, svépomocné kurzy - od angličtiny až po tištění na trička, od kurzů salsy, flamenka, jógy až po promítání aktivistických filmů , co kdo umí, to učí, dělá. A časopis, kde se to inzeruje. A samozřejmě demošky - proti fašismu válce a vystěhovávání. A grafiti. Taková permanentní fiesta svobody, až je to po určité době malinko únavné. Internet se připojí z éteru pomocí wifi, pračka se najde na ulici a opraví, když se potřebují nějaké peníze tak se příležitostně sbírají kovy po ulicích a popelnicích, jakož potřebný nábytek a zařízení do baráku (pokud ho tedy už neobsadíte i se zařízením a pak naopak vyhazujete hory krámů), hory oblečení - které se pak vyměňuje na burzách - to se až člověk diví, co lidi všechno vyhazují - nebo se jde někam na brigádu. Ale nežebrá se, pokud není už opravdu nouze - a to v takto rozvětvené svépomocné komunitě je opravdu jen výjimečně.

Takový "divoký komunismus" v praxi. Jo, většina nezasvěcených ten styl života asi označí za "parazitismus". Já se na to dívám trochu jinak, spíš jako na zatím schůdnou alternativu pro ty, co nechtějí dělat otroky někde v nějakém zaměstnání, vydíráni starostí o rodinu, kterou musí v potu tváře uživit a zajistit jí společenský status atd. Ale nechci to moc nějak generalizovat, romantizovat, či idealizovat, najde se tam všehochuť lidí a národů (složení posledního squatu, kde jsem bydlel: já, dán, dánka, němka, lucemburčan, polka, některé sqaty jsou "národní" - jako známá "estonská ambasáda", dorozumívací jazyky hlavně angličtina a katalánština, španělština, němčina, francouzština...), a někteří jsou opravdu divní brouci (například v jednom squatu mě jedna psychoslečna vyrazila z baráku - že jsem si bez dovolení dovolil opravit zásuvku, pračku a dvě kola a že jí z toho hrabe proč to dělám - byla zrovna těhotná - asi hormony a teritoriální pudy - takže jsem se holt odstěhoval jinam a zapojil do baráku vodu a elektriku, opravil ledničku a mikrovlnku atd.), nicméně vyslovení křiváci se tam moc dlouho neohřejou, protože je komunita vyštípe. Pokud bych toto měl přecejen nějak generalizovat, zvolil bych asi termín "neobyčejní lidi". Můj dobrý kamarád, mladý poloindiánpoloital pocházející z Urugaje, co tam už léta takhle žije, říká, že jemu stačí na celý rok 1000 euro, které vydělá tak za měsíc a půl po brigádách a příležitostným sběrem šrotu. Člověk, který, když mě tam okradli na ulici o všechno a potřeboval jsem se dostat domů, tak mi půjčil 200 euro a říkal, že ty peníze stejně nepotřebuje a že až budu mít, tak ať vrátím. Nechci to opravdu nijak idealizovat, ten život tam není tak jednoduchý, jak to může z toho, co jsem napsal, vypadat, a hodí se spíš jen pro mladé kooperativní individuality - a je to celé vlastně na hranici zákona - takže dobré nervy. Nicméně v Barceloně je to tak nějak celkem dobře tolerováno, jen policie to řeší - když nemá jiné kšefty, nebo přijde politická objednávka.

Squaterství snad dobře charakterizoval jeden mladý Čech, který také žije na Barcelonských squatech - volná parafráze toho, co říkal: Víš, já mám třeba doma bráchu, v Čechách myslím, on pořád sedí doma u počítače a hraje nějaký nesmyslný hry, takový ty střílečky, jak pořád chodíš po nějakých městech a střílíš, to mě nebaví, nebo televize, ty rodinky, co pořád koukají do bedny a žijí ty životy postav v seriálech, představují si, že jsou to oni... ten život tady, to je real task, každý den se musíš starat o přežití, chodit na pochůzky, recyklovat... je to tak nějak...skutečnost, žádná reality show, všecko si musíš sám prožít, udělat...nejseš na nikom, na ničem závislej...

DIY OR DIE! Moje oblíbená sprejerská šablona od tohoto autora - Udělej si sám nebo seš mrtvej.

V Barceloně se dost spekuluje s nemovitostmi, takže je tam spousta prázdných domů, no a tak je obývají tihle lidi. Těch sqatů je tam počítám tak nejméně třicet těch hlavních známých se statutem "sociálního centra" a pak bych řekl ještě hodně dalších, o kterých nikdo "veřejně" neví, protože jsou buď zcela ilegální, ty zvenčí těžko vůbec poznáte, a nebo průbežně vznikají a zanikají. Já tam pobývám spíše dalo by se říci jako návštěvník, než že bych tam skutečně bydlel. Ale kdybych nemusel platit dluhy, uměl lépe katalánsky a našel tam nějakou práci asi moc neváhám a na nějaký čas se tam odstěhuju. Jistě, na celý život to není, nakonec stejně většinou přijde ta rodina atd. Ale vlastně jsou tam i mladí s dětmi a občas člověk potká i nějaké starší lidi. Ale to je spíše výjimka, mnohem častěji jsou ti lidi studenti, kteří nemají peníze, ani aby platili kolej, nebo prostě lidi, co chtějí nezávislost a nemají peníze. Nezávislost v tom našem "normálním" světě: Drahej špás.

Ale není to klasický slum. Ten se v Barceloně najde také - a to přímo vedle onoho "penisovitého" mrakodrapu Agbar, co spáchal samozřejmě Jean Nouvell se svojí euromafií architektů, finacovanou Araby, a moc se mu teda opravdu nepovedl a v Barceloně tomu říkají, pokud to správně překládám: "čurák" (dokonce podezřívám autora, že to to má i představovat a že za tím jsou zednářské kruhy, které tyto falické výtrčky oblibují - alespoň tomuto by mnohé nasvědčovalo - no ale aspoň to není pořád takové monstrum, jako ten skoro kilometrový barák, co teď postavili v Dubaji) - Slum je hned vedle - obrovské haly staré továrny, plné přívěsů a nepojízdných karavanů (motor dávno prodali do šrotu), obývané vesměs přistěhovalci z Jižní Ameriky a ještě mnohem podivnějšími "živly", než ony squaty. Tam se ani ti squateři moc neodváží a bez doprovodu místních kápů to možná může být i o držku - ne proto, že by ti lidé byli automaticky zlí, ale opět kvůli teritoriálním pudům, které tam nutně silně panují.

Už několikrát mi navrhovali, abych o těch sqatech publikoval článek, ale já dlouho váhám, nechci to veřejně moc "propagovat", nechci v případných čtenářích vzbuzovat naději, že je něco lepšího než jejich vlastní život, aby se tam třeba potom někteří zoufalci rozjeli. Téměř jistě by neuspěli a byli zklamáni. Jednak ten život je jen pro vyhraněné svobodné, divoké individuality a s těmi není lehký život - pokud jí také nejste a nejste nadprůměrně tolerantní, sociabilní, skromní a máte lidsky co nabídnout.

Mě trvalo než jsem byl do této společnosti pozván vlastně rok, vlastně jsem ani předtím nevěděl, že něco takového v Barceloně existuje, jen jsem znal nějaké lidi, které jsem potkal na sběru vína ve Francii - vlastně v jiném sqatu, kam jsem je zase dovedl já a skamarádili jsme se - na břehu moře v místě zvaném Paulilles - mezi Port Vendres a Banyuls sur mer na překrásné Côte Vermeille, kde dříve byla stará továrna na dynamit, kterou založil Alfred Nobel - jeho první továrna - a kterou v 80. letech zavřeli a od té doby ji obývali po celá léta, tedy hlavně v letních měsících také různí lidé z Česka, hlavně Karlových Varů, které znám z FAMU a FFUK... než před rokem většinu továrny zbourali a udělali ve zbytečku muzeum, kde hlavní důvod byla samozřejmě opět spekulace (Něco o tom vím, protože znám místní lidi z rodiny slavného sochaře Aristida Maillola, kteří tam vlastní jednu známou cave - a ti si o tom myslí také svoje...) a to s přilehlými lukrativními pozemky, zejména vinicemi - v oblasti, kde se dělá jedno z nejdražších francouzských vín.

To místo mám velice rád, ačkoli s tou továrnou ... to tam tedy zase spáchali betonové cestičky ... a samozřejmě vyhodili sqatery (povolali na to speciální jednotku armády - holt Francouzi ... hned druhý den se tam dva zbylí sqateři zase nastěhovali, tak to v zimě zbourali, teda přesněji řečeno rozjezdili buldozery na jemný štěrk - prej kulturní památka mimořádného významu, která musí být chráněna před "živly"...) a celý to určitě stálo majlant z veřejných peněz, které samozřejmě utrhla nějaká stavební firma. No ale co naplat, sqaty vznikají a zanikají, vše je pomíjivé. V Pauilles je stejně hezky, jakkoli oproti jen 200 km vzdálené Barceloně je tam už opravdu o poznání chladněji, neboť Barcelonu zrovna oblívá jeden teplý mořský proud, takže se pomalu vyznačuje klimatem jak někde v severní Africe a zřídka tam kdy díky moři klesá teplota pod 10 C - a ještě když jsem tam odtud letos v polovině října odjížděl, tak tam bylo stále tak teplé moře, že se v něm dalo vydržet doaleluja - 23 C - asi tak jako na Istrii v srpnu. V zimě nemá méně než tak 16 C, což na koupání sice není, ale když moc nefučí z hor, tak je tam velmi příjemně a i v lednu se tam v podstatě dá chodit skoro v tričku.

Samostatná kapitola by byly squaty v Londýně, kdysi dávno jsem bydlel i na squatu s hudebníky z Asian Dub Foundation, v drsné černošské čtvrti Harlesden, nebo byl pečenej vařenej v "Philosophy society" ... ale to je tak na samostatnou kapitolu.

Někteří se podivují, jak člověk s tak klasicky konzervativními názory jako já může být na squatu. Asi je to tím, že to jsou názory na politiku, v normálním životě "pravice a levice", co to je? A je totalita levicová nebo pravicová? To samé svoboda. Co sqatery politicky spojuje: protest proti válce, antifašismus a samozřejmě především aktivismus za zachování jejich stylu života a komunity. O vysoké politice jsou poměrně informovaní, ale nepřehání to s debatami, jen ví, proti čemu stojí. Už ty řady černých obrněnců v přilbách s dlouhými pendreky všichni viděli.

Autor: Jan Zeman | pátek 14.11.2008 18:00 | karma článku: 33.38 | přečteno: 6655x

Další články blogera

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma článku: 44.04 | Přečteno: 42790 | Diskuse

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma článku: 44.06 | Přečteno: 8381 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 138 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 119 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.15 | Přečteno: 927 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 3458 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4233

Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...