Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

80% hlasovalo proti ratifikaci Lisabonské smlouvy

V nedělní Partii na Primě hlasovali diváci pomocí SMS zda souhlasí se schválením Lisabonské smlouvy v Senátu. 80% se vyslovilo proti.

Skoro by to vypadalo, že vedení drtivé většiny parlamentních stran má podporu pouze 20% veřejnosti.


Ano, samozřejmě, televizní hlasování nelze považovat za reprezentativní průzkum. Redaktor Partie nicméně při vyhlašování výsledků na konci pořadu (který si můžete přehrát zde) uvedl, že se hlasování účastní tisíce lidí - což je podstatně více, než je obvyklý vzorek v oficiálních průzkumech na takovéto téma. Otázkou zůstává o čem to vypovídá - o (ne)podpoře Lisabonské smlouvy mezi voliči, nebo mimořádné aktivnosti odpůrců smlouvy? Nad oběma možnostmi by měli její příznivci přinejmenším zpozornět.


Každopádně je přinejmenším jasné, že Jana Bobošíková přesvědčila svou argumentací proti Lisabonské smlouvě v Partii s Richardem Falbrem opravdu výrazné procento diváků. Ten se tomu jen blahosklonně smál. Uvidíme, zda mu ten úsměv ale brzy nezamrzne.


Je tedy tento boj "měkkého ano" s "tvrdým ne" - jak to nazývá Ladislav Jakl - předzvěstí výsledku voleb do europarlamentu? Počkáme tři týdny a uvidíme.


Bude po přílivu voličů k ČSSD ve volbách do Senátu minulý podzim v souvislosti s populismem kolem poplatků vystřídán zase odlivem - způsobený jejím až by se dalo říci nátlakovým prosazením Lisabonské smlouvy v Senátu?


Je jasné, že toto veskrze evropské téma je i tím horkým předvolebním. O to více zaráží, že se o něm etablované strany ve své volební kampani příliš jasně nezmiňují - tak jako se o něm víceméně vůbec nezmiňovaly v posledních volbách do sněmovny i do Senátu.


Stejně tak zaráží situace v ODS - většina poslanců i senátorů této strany se vyslovila proti smlouvě. Její vedení v čele s Topolánkem však smlouvu tvrdě prosazovalo, a i po pádu vlády ji protlačilo Senátem, jehož šéf také zcela obrátil jak korouhvička. Jeden se docela diví, jaká že demogracie to v této "občanské demokratické" straně vládne - když se Topolánek nejdříve stavěl euroskeptikem, pak byl proti euroústavě a najednou - možná ve vidině postu eurokomisaře - obrátil a ani nerespektoval usnesení vlastní strany - a ta mu to, zdá se až na výjimky, celkem trpí a moc ji až na výjimky v řadách senátorů - jako Jiřího Oberfalzera, nebo Jaroslava Kuberu, kteří připravují nové podání k Ústavnímu soudu - nevzrušují ani celkem jasná porušení zákona při schvalování Lisabonské smlouvy u Ústavního soudu i v Senátu. Doufejme tedy, že to už nebudou tolerovat ti občané, co má ODS v názvu - tak jako to netrpěl Václav Klaus a raději odešel.

Mnozí tradiční voliči pravice - včetně mě - mají už delší pocit, že pro ně tato strana s Topolánkovým vedením už není důvěryhodná. Ostatně kdo má rád názorové obraty o 180 stupňů... Jeden se ptá, jak chce ona většina v ODS, která je proti Lisabonu, vyhrát s takovouto nekonzistencí ony předčasné volby - ke kterým se schyluje právě proto, že poslanci Schwippel a Tlustý dále Topolánkovy veletoče právě kolem Lisabonské smlouvy už nechtěli tolerovat.


Naproti tomu je velice výrazný odpor proti ratifikaci Lisabonské smlouvy klíčovým tématem některých nových politických subjektů jako Suverenita, Libertas.cz či Strana Svobodných Občanů - která proti schválení Lisabonské smlouvy spustila i celoevropskou petici, ke které se lze připojit zde. Mají tak šanci zabodovat v eurovolbách? I výsledky oficiálnějších průzkumů by se zdály už trochu napovídat, že alespoň některé ano.

Opozice proti ratifikaci smlouvy dříve profilovala i komunisty. Po hlasování v Senátu se to ale u nich nezdá být už jednotný názor, neboť ze tří senátorů této strany byla proti smlouvě jen jedna senátorka - otázka tedy je, jak na tuto neukázněnost budou reagovat jejich tradičně ukáznění voliči.

Jak tento boj tedy bude pokračovat? V posledních zprávách o agendě skupiny Bilderberg Group, která se prokazatelně zasloužila o nynější směr evropské integrace k federalizaci do jednoho obřího superstátu s jednotnou měnou, zahraniční, bezpečnostní a později zřejmě i obrannou politiku, si lze přečíst i toto:

“Dojde ke konečnému tlaku na implementaci Lisabonské smlouvy, která závisí na irské volbě ANO v září nebo říjnu. Jednou z jejich starostí je neutralizace hnutí proti Lisabonské smlouvě nazývaného Libertas vedeného Declanem Ganleym. Jedním z tahů, které Bilderberg plánuje, je použití pomlouvačné kampaně v amerických médiích, že je Ganley financován obchodníky se zbraněmi v USA, napojenými na americkou armádu.” (viz zde a zde)

Zda tedy ten boj o Lisabon bude ze strany onoho ANO nějak "měkký", nelze možná zase tak moc očekávat...

Autor: Jan Zeman | úterý 12.5.2009 19:00 | karma článku: 41,00 | přečteno: 9230x
  • Další články autora

Jan Zeman

Proč bylo včera pozdě zrušit platnost průkazů "bezinfekčnosti" u nepromořených očkovaných

Nejen že už dlouho protiprávně diskriminují lidi s prokázanými protilátkami, ale začínají už vyhrožovat i jejich povinným očkováním. Přitom opravdu závažný a opravdu akutní problém je opravdu dost jinde než v neproočkovanosti.

24.11.2021 v 12:05 | Karma: 44,04 | Přečteno: 42792x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Uznávat či neuznávat protilátky?

Už od jara se u nás nejen v médich a na internetu ale i u soudů intenzivně diskutuje otázka, zda u nás uznávat nebo neuznávat pozitivní výsledek testu na protilátky proti onomu viru způsobujícímu onemocnění covid-19.

30.10.2021 v 8:00 | Karma: 44,07 | Přečteno: 8384x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Mask psychosis není zdravá aneb Houstone, máme v tom háček

Podle Prymuly "není údaj aktuálně nakažených nijak rozhodující" a podle Duška dokonce prý poslední audit českých koronadat, odhalující v nich zcela zásadní nesrovnalosti, prý nemůže mít vliv na jejich věrohodnost.

28.7.2020 v 21:00 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

USA: Statistika napovídá že republikáni mohou udržet většinu v obou komorách Kongresu

Není vůbec vyloučeno, že si Republikánská strana udrží většinu ve Sněmovně Reprezentantů a v Senátu je dokonce celkem pravděpodobné, že tam dokonce trochu posílí.

6.11.2018 v 19:08 | Karma: 14,59 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Zeman

Kongres potvrdil D. Trumpa prezidentem USA

Kongres Spojených států certifikoval výsledek voleb a včera s konečnou platností potvrdil D. Trumpa prezidentem USA.

7.1.2017 v 7:47 | Karma: 29,89 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.