Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tomáš22

26. 6. 2010 14:51
vraždy

Já si taky myslím, že vraždy jsou všude. A hlavně prosím nesmíte zapomenout, že nacisté, kteří vyvraždili miliony lidí byli bílí a hlavně zakládali si na tom. Podle mě na barvě nezáleží, spíš na výchově, na prostředí atd.

0 0
možnosti

Gmur

22. 5. 2010 12:51
moc neverim , ze znasilnuji onde

jen a absolutne cernosi.

0 0
možnosti

lubanek

18. 5. 2010 17:21
Vraždy jsou všude i v česku.

Hráli na počítači a dali si marihuanu. Skončilo to surovou

vraždou

0 0
možnosti

Tuubeen

18. 5. 2010 17:27
Re: Vraždy jsou všude i v česku.

Jistěže jsou, ale jejich výskyt není všude na světě stejně pravděpodobný. Viz např http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

17. 5. 2010 19:04
zkuste

si o cargo kultech zjistit podrobnejsi informace. Oni se i de fakto snazili imitovat nasi kulturu. Ted tam zjistili, ze je ten system zalozeny na urcite nabozenske moralce, tak tam ted nekde uz  nastupuje druha vlna evangelizace. Ale mate pravdu, puvodnim motivem skutecne asi bylo to cargo. Je to asi na urovni setkani s mimozemskou civilizaci. Jejich spolecnost, moralku, spiritualitu nechapeme, ale chceme ten letajici talir a tajemne propriety.

0 0
možnosti

psychonaut

17. 5. 2010 19:25
Re: zkuste

cargo culty jsou jiste zajimave pro antropology. Videl jsem o nich nejaky dokument a bylo zajimave, jak domorodci zavideli bilym lidem a snazili se napodobit jejich vedu, ktere nerozumeli. Ale ma prvni asociace na carco cult science je kultovni esej od nositele NC za fyziku R.P.Feynmana

http://calteches.library.caltech.edu/51/2/CargoCult.pdf

Rekl bych ze zejmena kritizuje ruzne humanitni vedce, kteri si snazi hrat na vedu tim, ze jakoby napodobuji tvrdou vedu prirodnich ved, ale ve skutecnosti to dopada stejne jako s temi primitivnimi cargo culty. Ja za takovou cargo cult vedu povazuju rozhodne ekonomii

0 0
možnosti

psychonaut

17. 5. 2010 18:19
skutecne jednostranny clanek

bez jakehokoliv zohledneni historickych souvislosti. Proc v JAR jsou takoveho problemy a v Tanzanii ne? Navstivil jsem 5 subsaharskych zemi a mira problemu v dane zemi velmi uzce souvisi s typem kolonialismu. Zdaleka nejhumanejsi a nejlepsi kolonie meli Nemci (Tanzanie, Namibie), bily clovek je tam dodnes rad viden, Nemeci tam zbudovali skoly. Anglicke kolonie byly taky jeste vicemene OK. Francouzske kolonie byly uz peklo a nejhorsi byly holandske a belgicke kolonie, kde jsou taky nejvetsi problemy a nejvetsi nenavist.

Bili se tam k nim nekolik stoleti chovali jako ke zviratum, prodavali je jako otroky, znicili jim kulturu, ukradli zemi a vy se divite nasledkum? Ze ty nasledky odnesou nevinni? Ale tak je to vzdycky.

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

17. 5. 2010 18:47
Re: skutecne jednostranny clanek

dik za prispevek do diskuse. ten zpusob kolonizace je skutecne asi dulezity.

0 0
možnosti

Vikina2

17. 5. 2010 17:16
Tady je aspoň vidět,

že apartheid měl své opodstatnění, nešlo přece o koncentrák a hubení černochů, šlo čistě o oddělení ras, které měly diametrální kulturní vzorce (mmch, naši montéři v Mongolsku popisovali v podstatě stejné věci, do autobusu s místními si jednoduše nešlo sednout pro nesnesitelný zápach). Lidi, kteří se v podstatě nikdy nenaučili pracovat, protože to po tisíc let dělat nemuseli a obživu si zajišťovali přepadáním sousedů, bylo nutno nějak pacifikovat.

Jo, a mmch, což se neví a multíci zásadně zamlčují, černoši v JAR nejsou potomci původních obyvatel ani náhodou, bílí osadníci osídlovali v podstatě prázdnou krajinu, jen řídce osídlenou velmi primitivními kmeny na úrovni doby kamenné. Běloši tam na práci buď dováželi černochy z různých koutů Afriky, případně povolili přistěhovalectví, to vše kvůli potřebě pracovních míst. I přes zlořečený apartheid byla JAR ještě v 80. letech nejklidnější a i pro černochy nejlepší místo pro život v Africe s nejvyšší životní úrovní. Smůla pro místní

0 0
možnosti

Tuubeen

17. 5. 2010 17:44
Re: Tady je aspoň vidět,

A o čem se také moc nemluví, je i to, že apartheid byl neudržitelný hlavně ekonomicky - příliš málo bohatých, příliš slabá střední třída. Malá produkce kvalifikovaných pracovníků, vysoká nezaměstnanost... náklady na policii činily před koncem apartheidu 40% rozpočtu; v 80. letech přišla hospodářská krize, přičemž policistů a vojáků bylo málo, armáda neměla dost bělochů (a to v ní sloužily i ženy), většina rekrutů byli nakonec černoši, a vláda menšiny byla dlouhodobě neudržitelná. V povstáních ovšem tenkrát umírali většinou černoši, to je pravda, bělochy začalo násilí zasahovat až později.,

Kromě Sanů a Khoikhoiů (a později dovážených bantuských otroků z jiných států) žili v dnešní JAR v době osidlování Evropany i zemědělské a pastevecké  sotho-tswanské a nguňijské skupiny, které do oblasti dnešní JAR přicházely od začátku našeho letopočtu. 

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

17. 5. 2010 13:58
Liberia

Když jsme u té Afriky tak pro silné povahy znalé angličtiny zde je The Vice Guide To Travel - Liberia

http://www.youtube.com/watch?v=QQSjyYRTDVM

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

17. 5. 2010 12:11
hmm

Čemu je na vině nezletilá dívka, kterou hromadně znásilní useknou jí ruce a zabijou?

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

17. 5. 2010 12:19
Re: hmm

....její předci jak píše mísní humanista přece nerespektovali práva černých a tak teď bílí sklízí, co zaseli :-P

Osobně si myslím, že to byla, je a bude nebezpečná chátra, ale někomu to nevysvětlíne. Bude se bít proti vlastním za ty, kteří ho nenávidí. Nerozumím.

0 0
možnosti

lubanek

17. 5. 2010 8:10
Kde je větší nebezpečí?

Evropa je zahalená sopečným prachem. V česku jsou záplavy a časté bouře. V Praze ve Valech nedávno přepadli dům a majitele zastřelili. Do Ameriky před nebezpečím a za lepším životem se odstěhovalo několik rodin. Přihnalo se tornádo a jsou všichni pryč. V Řecku hodili zápalnou láhev do banky a zemřeli tři lidé a to jsou bilé lidi civilizované? A co ty boje proti cikánům a popálená nevinná holčička? Stačí si kliknout na černou kroniku, nebo číst nespokojenost lidí s politickou situací a člověk si hned uvědomí, že veškeré násilí je nemoc této civilizace.

0 0
možnosti

Městečko strašení

16. 5. 2010 23:59
Problémy

Afriky začaly v okamžiku, kdy odtamtud "bílý" muž začal tahat pryč miliony otroků, odhadem 10 milionů za dvě století - to je genocida. To je prapůvod všech problémů. Rasistický pocit nadřazenosti bílých nad ostatními.  Rv

0 0
možnosti

Krutá pravda od medvědice

17. 5. 2010 0:02
Re: Problémy

Tím, že si přitáhl bílý muž otroky na své území si skutečně zadělal na problémy na svém území.

Africe to ale nějaké závažné problémy nezpůsobilo.

BTW. kolik že to bílý člověk odvlekl špičkových vědců, inženýrů, lékařů....?;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.