Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

SYETEY-KOTZOUR

12. 4. 2011 14:17
nesouhlasím s jediným slovem

v nadpise mi vadí slovo "růstu";-)R^

0 0
možnosti

gessel

12. 4. 2011 9:44
A čo budeme jesť,

keď si poľnohospodársku pôdu obsadíme fotovoltaickými panelmi? Polosyntetické náhrady jedla dovezené z Číny?

0 0
možnosti

Lesní sběř

12. 4. 2011 9:50
Re: A čo budeme jesť,

Panely rozebereme a půdu zoráme, nebude-li zbytí. Než na ní něco vyroste, budeme pojídat střídavě bývalé majitele solárních elektráren (grilované) a členy strany Zelených (marinované za studena, abychom jim nezvyšovali uhlíkovou stopu).

0 0
možnosti

zdeseny obcan

12. 4. 2011 9:37
cisla

V Nemecku je v soucastnosti nainstalovano cca 17 GW spickoveho FV vykonu (u nas 1,9 GWp). V clanku zminovanych 12,1 GWh za den muze byt spickovy letni vykon zdejsich systemu, v Nemcich to bude mnohem vice.

0 0
možnosti

Pepan A2

12. 4. 2011 6:39
Zatím se nikdo nepúozastavil nad jednou věcí.

Životnost solárních článků je dost omezena. Po nějakých deseti letech drasticky klesá účinnost. Co bude s těmi tisícovkami tun plastů až budou solární panely za zenitem? Na to žádný ze soudruhů z EU nepomyslil. Stejně jako na to, kam budeme dávat ty haldy úsporek po zákazu klasických žárovek.

0 0
možnosti

zdeseny obcan

12. 4. 2011 9:29
Re: Zatím se nikdo nepúozastavil nad jednou věcí.

FV panel jsou hlavne sklo, hlinik a draty.

0 0
možnosti

Dr No

12. 4. 2011 0:11
Ten výpočet je víceméně bezpředmětný

Sluneční elektrárny žádnou jinou elektrárnu nenahradí. Vyrábí elektřinu jen ve dne a i to ne vždycky. Elektřinu ovšem lidé potřebují celých 24 hodin, takže stejně musí být v provozu odpovídající kapacita jiných zdrojů, než jsou soláry (nebo větrníky). Tepelné (včetně jaderných) elektrárny se nedají jen tak snadno odstavit a spustit, takže musí běžet trvale.

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

12. 4. 2011 0:19
Re: Ten výpočet je víceméně bezpředmětný

Taktak. Víte kolik je potřeba slunečních elektráren na nahrazení jednoho bloku Temelínu? Nekonečně mnoho (zvlášť v noci):-P

Tuhle jsem psal do newsletteru k svému předchozímu článku http://janzeman.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=186012:

"Tak v Německu už vyrobí slunce přes noc elektřiny přesně tolik jako nyní jaderná elektrárna ve Fukušimě. Tleskám. Tamní skvělou energetickou politiku každý den ráno se obnovujících zdrojů energie je tedy třeba propagovat i jinde - při troše štěstí do sto let by se nám tak mohla ta světovláda konečně podařit i s tou kýženou redukcí populace. Kdo chce v Česku konečně ta baltická a jiná moře nechť ony skvělé německé myšlenky laskavě šíří po světě a nezapomíná se množit. mějte se pěkně a německým zeleným nazdar!"

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

11. 4. 2011 23:20
Za cenu 1m2

nyní,se fotovoltaika pro výrobu elektřiny nevyplácí-teda pokud ekoteroristi v EU neprosadí mohutné dotace,což se už v minulosti stalo a ideologie zvítězila nad tržní ekonomikou a zákony elektřiny.Tak na místech,která měla patřit přírodě nebo zemědělské výrobě vyrostly FVE.Zajímavé na tom všem je,že poslanci,kteří takové nesmysly schvalují mají plno placených poradců a nikdo jim to,že je to nesmysl,neřekl.Přitom hlasy z ČEZu a ČEPSu ignorovali.Když se fyzicky zjistilo,že se nárůstem FVE může položit ekonomika a elektrická síť byla "vylita vanička i z dítětem"veškeré připojování FVE a dotace dyly zastaveny.I když jejich instalace na střechách budov,v místě spotřeby elektřiny nějaký smysl má.

0 0
možnosti

tumetuestumefaisdubien1

12. 4. 2011 0:02
Re: Za cenu 1m2

myslím že ani to ne, to už je tam myslím lepší dát kolektory a vytápět s tím.

0 0
možnosti

Sucipej Roznec

11. 4. 2011 23:11
jenom drobnost

Temelin bys dnes za 100 miliard rozhodne nepostavil. V kazdem pripade jsou ale solarka ekonomicky(zaroven i ekologicky) nesmysl a nejvetsi rozkradacka od privatizace.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.