Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkujeme za historický přehled. On nikdo moc nepopírá, že Krym je z historického hledicka, více méně, ruský. Problém je hlavně v tom, že se těmito fakty zastírá hlavní problém - dobyvačná válka Ruska. Stejně se třeba Saddám snažil odůvodnit anexi Kuvajtu (mluvím o principu, ne o počtu oběží či vůli tamnějších obyvatel)

0 2
možnosti

To je přesně příspěvek typu: uznávám, že máte pravdu. Sice to vylučuje mojí pravdu, ale já už si něco vymyslím, abych nemusel čestně přijmout Vaší argumentační nadváhu.

2 0
možnosti
Foto

R^....Mezinárodní pohyby se dějí a samotná EU si je vědoma, že za nitky tahají v USA a Rusku i jiní...svět je skutečně ve složité situaci, ale nemám pocit, že by EU jednala primárně prospěchářsky, i když udělala určité chyby v rámci Ukrajiny a sama to přiznává. EU se snaží nastolit rovnováhu, aby nedošlo k válce..udělala chyby, ale to se v tomto případě Ukrajiny mohlo stát snadno..nevyzpitatelná země...žádné řešení nebude ideální. V tuto chvíli asi nemůžeme hodit Ukrajinu přes palubu (napětí uvnitř země, která se možná bude i federalizovat) je příliš velké, ale bude nás to stát...dnes jsem o tom mluvila dvě hodiny s europoslancem, který zná Ukrajinu dlouhá léta...nejde to napsat ani do článku, ani do komentáře. Ve svých článcích se spíše soustředím na běžného občana, co můžeme dělat my tady a teď v rámci konfliktu Ukrajina: Jak toho využít jako zrcadlo pro ČR (některé prvky Ukrajiny máme také) a v práci na sobě...ptala jsem se europoslance, co mohou udělat lidé pro hlubší pochopení složitosti konfliktu. Odpověděl mi: "Jedině tam jet a strávit tam nějaký čas. Mluvit s lidmi na západě, na východě a v Rusku, třeba i v EU...pak teprve mohou člověku sepnout nějaké další souvislosti, ale i tak jen část..."

0 0
možnosti

J96a75n 23Z41e54m41a29n

28. 3. 2014 12:13

No, celá věc bude stát samozřejmě hlavně běžné občany - především samozřejmě na Ukrajině - tam už to stálo nejméně desítky životů a vpodstatě to zcela nezodpovědnou politikou EU a USA způsobilo státní bankrot Ukrajiny, která nyní bude skoupena a rozkradena také za naše peníze ale rozhodně ne do našich kapes, Ukrajinci naopak si dají další kolo hluboka do kapes a ještě se dále zvýší jejich emigrace, západ bude na rady Washingtonu zbrojit, což povede k dalšímu snížení jeho reálné ekonomické síly dislokací tenčících se zdrojů do neproduktivní oblasti, navíc to způsobí další utužení vztahů Ruska s Čínou a dalšími členy SCO/CSTO jakož i BRICS, urychlení odklonu od západních rezervních měn a další zvýšení ceny energetických vstupů západní ekonomiky - vzpomeňme například onen očividný nesmysl s prodejem amerického plynu do Evropy - a další nesmyslnou eskalaci vztahů s Ruskem a jeho spojenci, které může nakonec vyústit do světové války. Ale ano, máte pravdu, já bych oněm Obamům, Merkelovým a jejich chlebodárcům sebral jejich platinové karty a poslal je na nějakou dobu žít do paneláku na Ukrajinu, třeba by se jim konečně rozsvítilo...

0 0
možnosti

P92e69t45r 42K89u51č61e74r65a

27. 3. 2014 19:47

Jsem zvědav jestli ho Rusko ekonomicky utáhne. Krym nebyl nikdy baštou příliš naklonenou Moskvě, spiše se sem stěhovali političtí štvanci, jako určitý předstupen emigrace.

0 0
možnosti

J19a83n 11Z88e60m69a22n

27. 3. 2014 20:21

Krym je díky svému příjemnému podnebí, krásné přírodě a množství historických památek z mnoha epoch a kultur velice přitažlivé místo. Podle mého názoru by ruské bezpečnostní záruky - které samozřejmě působí mnohem důvěryhodnějším dojmem, než kdyby zůstal v rámci Ukrajiny - mohly dále přispět k rozvoji jeho turistického potenciálu - jak ze strany Ruska, tak západu, kde neustále vyhledávají  další atraktivní destinace a nadále být nejen zajímavým místem setkávání rozličných kultur ale sám si na sebe velmi dobře vydělat. Zda se to skutečně stane bude záležet na tom, jaký režim tam Rusové nastolí. Osobně si myslím, že pokud se spokojí s širší autonomií, která nebude na druhé straně křížit ruské strategické obranné plány a nastolí postupně rovnost a smír mezi tamními mešinami, které tvoří tamní svéráznou kulturu a kolorit, mohl by na tom být Krym velmi dobře. To ukáže budoucnost. Každopádně pod Ukrajinskou správou viditelně příliš spokojený nebyl.

4 0
možnosti

M89i75l43a49n 57R58a41d41e43k

27. 3. 2014 18:32

tak tak, tamni zeme sly z rucky do rucky, Ukrajina a i Krym, Rusum nikdy nepatril, az od Kateriny Druhe, ktera byla nota bene Nemka, takze take neni pravda tvrzeni ze jim "odjakziva" patril.

0 1
možnosti

J92a42n 68Z55e46m92a14n

27. 3. 2014 18:43

Zdá se, že přinejmenším část Krymu patřila již ke Kyjevské Rusi za Vladimíra I. v 10. století

1 1
možnosti

Děkuji Vám za velmi zajímavé informace. Bohužel takové detaily nezajímají Zaorálka a tím méně Obamu. Pan Zaorálek pochopitelně musí držet basu, ale nemusel by být tak snaživý.

3 0
možnosti

J46a69n 36Z46e15m11a50n

27. 3. 2014 18:10

pan Zaorálek je vždy snaživý, kde chybí inteligence a smysl pro politický takt, tam se to holt musí dohánět oním "makáním" - jak nedávno zažertoval jeden spoluposlanec, poté, co p. Zaorálek volal ostatní ke stručnosti a pak obšťastnil sněmovnu hned několika dlouhými projevy

3 0
možnosti

V roce 1802 byla ustavena Tavrická gubernie nikoliv Krymská, byla to jedna ze tří gubernií vzniklých rozdělením Novorosijské gubernie.  V roce 1917 je deklarováno území Severní Tavrie jako součást Ukrajinské republiky, na Krymu byla vyhlášena Tavrická gubernie jako součást RSFSR v listopadu 1920, rok na to pak vzniká Autonomní Krymská SSR.

2 0
možnosti

J43a25n 78Z47e12m87a90n

27. 3. 2014 17:09

Děkuji za upřesnění. Doplnil jsem do článku.

1 0
možnosti

Asi jste tu historii měl začít dřív než rozpadem Zlaté hordy, aby třeba laskavý čtenář pochopil, odkud se ti Tataři vlastně vzali a kdo tam byl před nimi

1 0
možnosti

J23a16n 82Z51e61m73a14n

27. 3. 2014 16:45

Asi ano, ale nechtěl jsem aby to bylo neúměrně dlouhé. V současné situaci myslím nehrají události před vznikem Krymského chanátu zase až takóvou roli. Ale samozřejmě pokud k tomu něco zajímavého máte, sem s tím.

0 0
možnosti

Diky za informace. Takze Krym vlastne anektovala Ukrajina v r 1995 a ted si to Rusko vzalo zpet.

6 0
možnosti

J89a32n 52Z66e47m12a72n

27. 3. 2014 16:56

Víceméně to na mě spíše působí, že Krym se utekl pod ochranu Ruska, k čemuž viditelně už dlouho směřoval - i neboť jeho autonomie, nezávislost - a jak většinově ruskojazyčné obyvatelstvo tak Tatarská menšina - viditelně nebyly Ukrajinou v minulosti příliš respektovány. Že je to na druhé straně dřívější součást Ruska, kterou k němu nejprve připojily a pak zase od něj oddělily arbitrární zásahy sovětské moci a samozřejmě i v současnosti velmi strategické území pro jeho obranu tomu samozřejmě velmi napomohlo a zájmy jak většiny Krymského obyvatelstva tak i Ruska se k tomu zdá se při této příležitosti svržení zákonné Kyjevské vlády a instalace radikálů k moci s pomocí západu, které jistě Rusko muselo vnímat jako strategickou hrozbu, celkem i logicky spojily.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS