Kolik Ukrajina zaplatí Rusku za okupaci Krymu?

Západ křičí na všechny strany okupace. No jo, ale koho kým? A kdo komu má vlastně platit? A kolik?

Existuje tzv. Budapešťské memorandum z r. 1994 mezi Ruskem, Ukrajinou, USA a Velkou Británií, vyměňující ukrajinské jaderné zbraně za slib, že proti ní nebudou použity, že nebude použita síla a hrozba síly proti její územní integritě a politické nezávislosti. Memorandum, které je (- už jen proto, že síla evidentně byla ze strany finančně celými miliardami dolarů USA podporovaných sil užita v onom násilném převratu proti legitimní a v řádných volbách zvolené vládě) viditelně podobně diplomatickou záležitostí bez skutečné právní závaznosti jako onen slib o nerozšiřování NATO směrem na východ daný Gorbačovovi –a zřejmě nemá ani žádnou praktickou autoritu, protože přinejmenším americká strana jej viditelně nerespektovala.
A tím zřejmě přestalo být závazné i pro Rusko. I byť jen morálně.
Z hlediska mezinárodního práva je nicméně zřejmě závazným právním faktem ono usnesení Ruského parlamentu z května 1992 – tedy dávno před oním memorandem – které prohlásilo rozhodnutí Nejvyššího Sovětu SSSR z 19. února 1954 připojující Krym k Ukrajině za ilegální.

Rusko je právním nástupcem SSSR, protože převzalo jeho závazky, a je tedy nejspíš suverénem v rušení jeho zákonů - v tomto případě navíc zjevně zákona prima facie nelegitimního.
A tedy ačkoli jím byl nějakou dobu de-fakto – byl Krym součástí Ukrajiny i de-jure? Nebyl náhodou už od 1992 územím okupovaným Ukrajinou? - A to případně nejen teoreticky ale i prakticky, protože Ukrajina zjevně nerespektovala Krymskou republiku vyhlášenou v květnu 1992 a možná porušila i mezinárodní právo, když ji pod nátlakem hrozeb donutila zrušit referendum o nezávislosti vyhlášené na srpen 1992 a navíc rovněž zakotvit do Krymské ústavy, že je součástí Ukrajiny.

Nebyly by pak kroky, které pak Ukrajina směrem ke Krymu učinila nejen nulitní, ale nevznikl by tím Rusku náhodou navíc dokonce nárok na vrácení peněz za „pronájem“ tamních základen - namísto oné údajné pohledávky Ukrajiny vůči Rusku za její majetek tam?

Či jinak: Lze vůbec někomu pronajímat, co není vaše, notabene majiteli, Rusku, kterému Krym patří podle vícero stále platných mezinárodních smluv, počínaje onou smlouvou z Jassy, kterou ho získalo?

A teď do toho všeho ještě platit za plyn, aby se nemusel už krást. A plnou cenu. Nevídáno. To by se jeden v tom Kyjevě zbláznil. Ještě že už nemá Tymošenková ty bomby...

Autor: Jan Zeman | pátek 11.4.2014 9:00 | karma článku: 26,53 | přečteno: 1217x