Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZP

Jožin z planin

30. 4. 2011 7:59
Úprava dokumentu

Z originálu staženého ze stránek Bílého bomu je vidět, že dokument opravdu upravován byl. Nejspíš to ale všechno zařídil scanner, na kterém byl obraz pořízen.

Neměl jsem moc času ani ideální software, ale více vrstev ani více různých objektů v obrázku není, je to jen jedna bitmapa.

První úprava spočívala v tom, že scanner měl velmi nízkou barevnou hloubku. Od pohledu asi 16 úrovní šedi. Software scanneru také pro lepší čitelnost vylepšil písmenka, aby každé bylo pouze v jednom odstínu. Úplně se to nepodařilo, ale to je běžný efekt u těchto zařízení. Poslední úpravou bylo dodání zeleného vzorku na pozadí a razítka dolů. To provádí matrika a je to opět naprosto běžné.

K tomu "B" bych zaujal podobný postoj jako pan Veselý. Opravdu to nejde považovat za nezávislé jevy. Kdysi jsem jako semestrální práci psal program na rozpoznávání textu a samotného mě překvapilo, když jsem viděl dvě naprosto totožná písmena. Myslel jsem, že se mi zacyklil program :-).

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

30. 4. 2011 10:32
Re: Úprava dokumentu

Ano, OCR je nádherný příklad. Dneska compy s mnoha jádry docela umí přesně přečíst obrázkový text. Já jsem nejčastěji takto převáděl za svých mladších let masově titulky z DVD, kde byly tuším bitmapy. Tam se dá krásně podívat, jak písmenka vypadají, jaké jsou tam změny a variace jak v jednom titulku, tak i v celém filmu.

Kompletní shoda písmenek je možná a rozhodně nejde o zázrak, který se stane maximílně 2x za miliardu existencí našeho vesmíru. ;-)

0 0
možnosti
I

ignorantka

30. 4. 2011 5:26
nekteri lide

jsou rasisti a ani o tom nevi :-(

0 0
možnosti
TG

Tommy Gun

30. 4. 2011 7:19
Re: nekteri lide

Někdo je vůl a taky o tom neví.Ta nevědomost musí být sladká a hlavně návyková.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

29. 4. 2011 23:37
výpočet pravděpodobnosti

ten výpočet je podle mě založený na zcela špatných předpokladech. Kdybych chtěl spočíst pravděpodobnost, že zcela náhodný černobílý šum, kde se černá a bílá střídají s pravděpodobností 50:50, dá to dané písmenku B, tak by to bylo správně.

 Ale vzhledem k nízkému rozlišení scaneru se ztrácí jakékoli rozdíly v písmenu způsobené psacím strojem a zůstává jen počítačový proces rasterizace reálné křivky na černobílý obrázek. Potom se dá zhruba říci, že posun písmena o cca 20% pixelu se na výsledném obrazu vůbec neprojeví. Z toho vychází, že pravděpodobnost toho ,že dvě písemka budou shodná je 4%!!! Navíc si uvědom, že ověřili všechna písemka, ne jen B v jeho jméně, takže pravděpodobnost, že se libovolné dvě budou shodovat je být opravdu velká.

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

29. 4. 2011 23:48
Re: výpočet pravděpodobnosti

Také bych odhadl, že pravděpodobnost shodných B bude zlomky procenta až procento. Takhle, jak to počítal autor je to holý nesmysl, navíc je vidět, že nejde o černobílý scan. V bílých místech jsou šedé. Na bílou je oko citlivější. Takže ani černá nemusí být stejná.

Jsou tam další dvě B takže je možné srovnat, jak to dopadlo tam, položit na sebe a zkoumat možné fluktuace bodů. Pak dostaneme jisté zákonitosti o vlastnostech scaneru a SW převodu do bmp. Pak teprve lze udělat závěr. Pokud by těch B bylo 100, měli bychom jasné rozdělení gausse a z toho se dá spočítat už mnohem více a korektněji. R^

0 0
možnosti
MT

jozko skocdopole

29. 4. 2011 23:34
Je to jasne.

Nejenom ze se nenarodil v Americe, ale navic tam zkraje zil nelegalne.

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

29. 4. 2011 22:18
Nechci vám fušovat do statistiky...

... ale nejde jen o rastr bílý a černý, takže 2^(147) je nesmysl. Je přece jasně vidět, že úrovně šedi v dolním písmenku B v dolním bříšku uvnitř je jiná. Navíc se podívejte na kódy té černé na okrajích. Je to stejná černá?

Čili v RGB na monitoru každá ze základních barev má úroveň 0 (nesvítí vůbec)? Protože ty "bílé" kolem rozhodně nejsou ve trojbitovém vyjádření maximální úroveň každé barvy (všechny svítí maximálně) FF FF FF. To je vidět už od prostého pohledu. Ale na černou oko tak citlivé není. :-)

Pokud se chcete dopočítat korektně k pravděpodobnosti pošlete mi svůj mail. V neděli budu mít čas a dám vám návod, jak to spočítáte, pokud byste byl jen v černobílém světě. Jsem přesvědčen, že když si napíšete na stroji 500x B a nascanujete v B/W najdete tam v pohodě dvě naprosto shodná písmenka několikrát.

jan.vesely.0@volny.cz

0 0
možnosti
JZ

tumetuestumefaisdubien1

29. 4. 2011 22:33
Re: Nechci vám fušovat do statistiky...

Podle mého názoru jde (až na ony podezřelé datumy) zcela jasně o černobílý rastr - viz:ona vrstva, ve které se v onom digitálním dokumentu písmenka vyskytují - http://files.abovetopsecret.com/images/member/5e6acaec737d.png (zde pro ověření ta, kterou jsme z dokumentu vyndali s mým kamarádem : http://xmarinx.sweb.cz/birth-certificate-long-form-D.pdf) Ostatně pokud máte Adobe Illustrator, tak si to můžete po stažení onoho dokumentu lehce také ověřit.

Vaše tvrzení o 500xB napsané na stroji na papír a oskenované pak v rozlišení, které vidíme v onom dokumentu p. Obamy je dle mého názoru z hlediska počtu pravděpodobnosti opravdu patentní nesmysl. Zřejmě si pletete pojmy s dojmy.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

29. 4. 2011 22:14
a proč by to tak složitě falšovali

když stačí uplatit matrikáře.

Já byla pro svůj rodný list poměrně nedávno, protože jsem ho při stěhování někam zasela. Vydání trvalo asi 5 minut.

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

29. 4. 2011 22:19
Re: a proč by to tak složitě falšovali

Protože potřebovali důvěryhodný dobový rodný list? :-) Uvědomte si, že jim nejde o doklad pro úřady, ale o papír, kterému lidi uvěří... Nechat si vystavit nový by nic neřešilo...

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

29. 4. 2011 22:13
Že řešíte nějaké písmeno

Když ve skutečnosti se Bin Ladinovi podařilo stát prezidentem USA. ;-D http://www.youtube.com/watch?v=w53TMpk6QNc

0 0
možnosti
JD

Judge Dredd

29. 4. 2011 23:12
Re: Že řešíte nějaké písmeno

Mno, klasická fotografická prolínačka... a moc nepovedená...

0 0
možnosti
PH

Firefanatic

29. 4. 2011 21:52
Má to jeden háček...

A sice ten, že ta písmena nejsou stejná. Podívejte se dobře na pozadí, na kterém ta písmena jsou.

0 0
možnosti
JZ

tumetuestumefaisdubien1

29. 4. 2011 21:55
Re: Má to jeden háček...

to je právě to, ona na žádném pozadí nejsou, protože jsou v jiné vrstvě onoho digitálního dokumentu - viz. zde: http://thecomingcrisis.blogspot.com/2011/04/obama-long-form-birth-certificate.html

0 0
možnosti
MS

Michal007

29. 4. 2011 21:21
Se statistikou opatrně

Všimněte si, že u všech písmen jsou vodorovné či svislé okraje silně korelovány, tedy jen zřídka odskočí z rovné linie. Potom nemůžete používat statistiku určenou pro vzájemně nezávislá pozorování a číslo se podstatně zmenší. Dokážete spočítat i toto?

I tak je celkem reálné, že toto písmeno bylo zkopírováno, a další možné manipulace. Důvod ale může být např. zmatení stop, a je to nutné posuzovat v celkovém kontextu dalších faktů - viz pan Novotný.

0 0
možnosti
JZ

tumetuestumefaisdubien1

29. 4. 2011 21:50
Re: Se statistikou opatrně

Váš argument není úplně platný, protože jak je právě u písmene B patrné, jeden bod na jeho spodku jasně z linie u obou znaků vybočuje. Nicméně pokud bychom počítali s normální distribucí šumu kolem linií pak by se pravděpodobnost zvýšila jen o necelou polovinu. To je u kvality nepravděpodobnosti 51 kvintiliard dob existencí našeho vesmíru na 1 náhodný event opravdu korekce, kterou myslím můžeme zcela zanedbat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4233x
Studoval jsem elektrotechniku a psychologii a dostal doktorát v oboru psychologie a historie terorismu. Dále intenzivně studuji nejširší otázky geopolitiky. Pracoval jsem i jako poradce v Senátu PČR a pro prezidentskou kancelář. Léta předtím řešil koncepční otázky v síti CZFree. Žiji převážně v cizině, ale do ČR se často vracím si do hospody zakouřit.